Lisa Nyberg är en mångfacetterad person vars liv präglas av en resa genom både framgångar och utmaningar. Hon var forskare i företagsekonomi när hon drabbades av den kroniska reumatiska sjukdomen SLE, som förändrade hennes liv dramatiskt. Sjukdomen, som också ledde till hjärntrötthet, tvingade henne att omvärdera sina prioriteringar och hitta nya sätt att uttrycka sig. Trots att hennes kropp blev begränsad fann hon nya kreativa uttryckssätt som blev livsavgörande – musiken och skrivandet.
Musiken kom oväntat in i Lisas liv. Från att aldrig tidigare ha skrivit en låt började hon plötsligt sjunga och komponera, som om orden och tonerna bara flödade ur henne. Denna nya kreativa kraft gav henne styrka att hantera de känslor som tidigare legat dolda bakom år av prestation och självförnekelse. Debutalbumet "Röd ängel" följde kort därefter och Lisas sånger, fyllda med både smärta och hopp, blev en kanal för att nå ut till andra med liknande erfarenheter. Hon beskriver musiken som något som kom till henne när hon behövde det mest, som en väg att bearbeta inre sår och uttrycka det som ord aldrig riktigt räckt till för.
I samband med att hjärntröttheten förvärrades "tvingades" Lisa att omfamna en mer avskalad livsstil. Hon flyttade från sitt tidigare liv i Kil till ett gammalt hus i Svinebergssätter, djupt inne i skogen utanför Sunne. Där fann hon ett lugn och en frid som hjälpte henne att acceptera sina begränsningar och samtidigt hitta styrka i det lilla. Lisa beskriver sin nya tillvaro som en tid för försoning, där hon lärt sig att lyssna på sin kropp och värdesätta enkla saker som naturens skönhet och stillhet.
Lisa har också varit en aktiv röst för rättvisefrågor och har bland annat hållit både föreläsningar och chokladprovningar på Rättvisemässor och arbetat för att göra Kil till en Fairtrade City. Hon har fortsatt att använda sin kreativitet i olika former, inte bara genom musiken utan också genom skrivandet. Hennes böcker erbjuder både personliga insikter och berättelser om psykisk hälsa och livets utmaningar. I dem blandar hon fakta och egna upplevelser med reflektioner från andra, och böckerna fungerar som både tröst och inspiration för läsarna.
Tillsammans med vännen och terapeuten Anna Sundkvist Kräutner har Lisa också arbetat med projekt som syftar till att öka förståelsen för psykisk ohälsa. De har hållit samtalskvällar och workshops där musik och samtal kombineras för att skapa en trygg plats för delning och reflektion. Senaste projektet är att hon håller föreläsningar om hjärntrötthet. Lisa ser det som en förlängning av sitt livsverk, att sprida hopp och visa att det går att hitta glädje och mening trots svåra livsomständigheter.
Utöver musiken har Lisas kärlek för hundar spelat en stor roll i hennes liv. Hennes hundar ger tröst, trygghet och ovillkorlig närhet, något som hjälper henne att hantera svåra stunder. De är en konstant källa till glädje och påminner henne om att leva i nuet, särskilt när kroppens begränsningar gör sig påminda.
Lisas senaste bok, Leva med hjärntrötthet, är en gripande och informativ skildring om att hantera livet med hjärntrötthet. Med en blandning av personliga berättelser, praktiska tips och fakta belyser boken hur omfattande hjärntrötthet kan påverka vardagen och att det inte går att "vila bort" tillståndet. Genom att dela med sig av sina egna och andras erfarenheter bidrar Lisa till ökad förståelse och kunskap om ett ofta missförstått tillstånd.